Icom IC-9100

17.495,00 lei

Receptorul universal, IC-9100

Intra in legatura cu un consultant

Descriere

Superheterodină cu dublă conversie 

Ideea de bază a lui Icom despre cel mai bun circuit de recepție este reproducerea unui sunet de înaltă fidelitate fără distorsiuni interne. Răspunsul nostru pentru a atinge acest obiectiv este adoptarea unui sistem superheterodina cu dublă conversie*. Sistemul de conversie dublă simplifică circuitele electronice și reduce numărul de componente care provoacă distorsiuni interne. Tehnologiile de procesare digitală a semnalului (DSP) și mixerul de respingere a imaginii permit adoptarea acestui sistem.
* Pentru banda 1200MHz este folosit un sistem triplu de conversie.

Double conversion superheterodyne

Receptoare duale independente 

După cum se vede în figura de mai sus, IC-9100 are 3 circuite independente de recepție de la conectorul antenei la cel de-al doilea mixer IF (mixer de respingere a imaginii). Cate unul pentru fiecare banda HF/50MHz, 144MHz, 430/440MHz. Consultați tabelul de mai jos pentru perechi de receptie simultane.

Sub band
HF/50MHz
band
1.44MHz
band
430/440MHz
band
1200MHz
band
Main
band
HF/50MHz ✓*1
144MHz ✓*1
430/440MHz ✓*1
1200MHz ✓*1 ✓*1 ✓*1

*1 Cu opțional UX-9100.

DSP pe 32 de biți în virgulă mobilă,  și convertoare AD/DA de 24 biți 

Inima lui IC-9100 este combinația dovedită a DSP cu virgulă mobilă pe 32 biți și a convertoarelor AD/DA de 24 biți. Această combinație puternică acceptă multe caracteristici de procesare digitală.

DSP

Gestionarea buclă AGC

Filtrele digitale IF, filtrul manual de taiere și alte funcții digitale sunt încorporate în gestionarea buclei AGC controlată de unitatea DSP. AGC funcționează efectiv pentru semnalul dorit și respinge blocarea prin semnale puternice adiacente, aflate afara din banda de filtrare. Setările prestabilite ale timpului AGC (lent, mediu și rapid) dau flexibilitatea și viteza necesare pentru buclele in lucru.

AGC loop management

Filtru digital IF

IC-9100 DSP vă permite să construiți propriul filtru IF digital. Puteți alege rapid lățimea de bandă, factorul de formă și frecvența centrală, astfel încât să puteți lucra la acea stație rară DX. Trei memorii de filtrare vă permit să modificați imediat setările de filtrare, un ajutor deosebit în timpul competitiei sau în alte condiții dificile.

Mode

Passband width range

SSB, SSB-D, CW 50Hz–500Hz (50Hz step), 600Hz–3600Hz (100Hz step)
RTTY 50Hz–500Hz (50Hz step), 600Hz–2700Hz (100Hz step)
AM, AM-D 200Hz–10.0kHz (200Hz step)
FM, FM-D, DV* 15kHz, 10kHz, 7.0kHz (Fixed)

*opțiune

Digital twin PBT și shiftarea IF

După ce ați construit propriul filtru digital IF, puteți utiliza tunarea geamana trece banda digitală (PBT) pentru a deplasa și a restrânge trece banda IF până când interferența a dispărut și puteți auzi clar acest semnal slab.

PBT operation example

Exemplu de operare PBT

Reducerea zgomotului

Reducerea zgomotului variabil în 16 trepte poate spori semnificativ raportul semnal-zgomot al receptorului, oferindu-vă un semnal audio clar și curat, care poate face diferența între realizarea contactului sau nu.

Blanker zgomot 

Blanker de zgomot digital reduce interferențele de la zgomotul de tip impuls, cum ar fi aprinderea motorului. Modulul de eliminare a zgomotului vă permite să modificați nivelul pragului, precum și parametrul de durată blanker și nivelul de atenuare.

Compresor de vorbire RF

Compresorul digital de vorbire RF mărește puterea de conversație medie, îmbunătățind puterea semnalului și lizibilitatea în modul SSB. Este util pentru intreruperea zgomotului și finalizarea QSO.

Lățime de bandă de transmisie reglabilă

Lățimea de bandă de transmisie este selectabilă de la 100, 200, 300, 500 Hz la marginea trece jos și respectiv 2500, 2700, 2800, 2900 Hz la marginea trece sus. Trei tipuri de combinații de sus și de jos pot fi stocate în memorie ca setări preferate.

100W in HF/50MHz, 144MHz, 75W in430/440 MHz 

IC-9100 utilizează amplificatoare de putere de înaltă eficiență și are un radiator mare care asigură o putere de ieșire stabilă, chiar și pe perioadele lungi de funcționare.

Heat sink

FET

Punctul de interceptare de ordinul trei de +30dBm

Utilizând tehnicile de proiectare a receptoarelor introduse în transmițătoarele HF de cea mai bună calitate, IC-9100 are un IP3 de + 30dBm (tip.) in banda de 14MHz.
Chiar și un semnal slab adiacent semnalelor de rang prim este receptionat clar de IC-9100.

Dynamic range characteristics

Trei filtre IF (3/6/15kHz) pentru banda HF/50MHz

IC-9100 este echipat cu un filtru IF de 15kHz integrat și poate accepta până la două filtre opționale (FL-430 3kHz și FL-430 6kHz). Prin schimbarea primului filtru IF în funcție de modul de funcționare, semnalul dorit este protejat de semnalele inband adiacente la etapele ulterioare, pentru o performanță mai bună a receptorului.

1st IF filter (6kHz, 3kHz)

Demodulator și decodor RTTY

Demodulatorul și decodorul RTTY încorporat vă permit să citiți instantaneu un mesaj RTTY pe ecran. Nu sunt necesare unități externe sau PC. Indicatorul încorporat de reglare vă ajută vizual în ajustarea critică.

Funcții ample CW

Toate funcțiile CW următoare sunt incluse în IC-9100:

 • 4 canale de keyer cu 70 caractere de memorie pe fiecare canal
 • Keyer electronic multifuncțional cu viteză reglabilă de tastare de la 6-48 cuvinte pe minut, raport punct-linie de la 1:1:2.8 până la 1:1:4.5 și polaritatea padelei
 • Bug keyer și funcția de break-in completă

Tuner de antenă pentru banda HF/50MHz incorporat

Tunerul intern de antenă se setează automat pentru SWR scăzut în benzile HF și 50MHz. Odată ce transmiteți o frecvență, tunerul se poate retuna instantaneu pe frecvența cu ajutorul memoriei încorporate.

Antenna tuner

Filtru manual de taiere și filtru de taiere automată

Filtrul manual de taiere comandat de DSP are caracteristici extrem de ascuțite și oferă mai mult de 70dB atenuare. Elimină tonurile de bataie persistente fără a afecta funcția de buclă AGC. Filtrul automat de taiere urmărește și elimină două sau mai multe semnale de interferență, cum ar fi semnalele de bataie și purtătoarele sau tonurile de la semnalele digitale.

Auto notch filter

Alte caracteristici HF/50MHz

 • Două tipuri de preamplificatoare pentru benzile HF/50MHz:Preamp 1: Creste semnalul de nivel scazut si imbunatateste intermodulatia, Preamplificator 2: Preamplificator de câștig mare
 • Registrul de stivuire banda triplă
 • Funcțiile de divizare rapidă și de blocare a frecvenței
 • RIT și ⊿Tx variază până la ±9999kHz
 • Tunarea sincronă SSB/CW schimbă automat punctul de puratatoare atunci când comutați între modurile CW și LSB/USB
 • Circuit de control AH-4

Caracteristici comune HF pana la UHF

 • Sintetizatorul de voce încorporat anunță frecvența de operare, modul și nivelul S-metru-ului
 • Bip de margine de banda programabil (Poate fi dezactivat)
 • Microfon egalizator și lățime de bandă de transmisie reglabilă
 • Atenuator încorporat de 20 dB
 • Stabilitate în frecvență înaltă de ±0.5ppm
 • Funcție egalizator audio
 • Tunare pitch și afișare la nivel de 1 Hz
 • Pașii de acordare automată
 • Scanare programata, de memorie, de memorie selectata, de mod selectat și ⊿f
 • Până la 424 canale de memorie*
 • Funcția separată pentru căști (stânga pentru audio principal, dreapta pentru sub audio)

* Cu opțional UX-9100.

Ecran LCD mare, multifuncțional

LCD-ul mare multifuncțional afișeaza frecvența, numele canalului de 9 caractere, numărul canalului, indicatorul multifuncțional (include S-metru, putere ieșire RF, SWR și nivelul ALC) pentru ambele benzi principala și sub-benzi pe verticală. Partea matrice in puncte a ecranului LCD prezintă următoarele elemente:

 • Numele canalului
 • Asignarea funcției tastelor
 • Analizorul de benda
 • Ecran decodor RTTY
 • Conținutul memoriei keyer-ului
 • Scară SWR grafică
 • Indicativ de apel D-STAR, mesaj, lista DR
 • Informații despre poziția GPS.

Band scope example

Conector USB pentru controlul de la PC

IC-9100 are un conector standard USB tip B și poate fi conectat la un PC. Intrarea de modulatie, ieșirea audio, ieșirea demodulatorului RTTY și comanda CI-V pot fi controlate prin intermediul cablului USB. De asemenea, mufa convențională de control de la distanță CI-V este încorporată la IC-9100.

USB connector for PC control

Software opțional de programare CS-9100

Atunci când se utilizează cu software-ul de programare opțional CS-9100, canalele de memorie, marginile benzilor, lista de repetoare pentru modul DR, indicativul D-STAR și canalele de memorie GPS pot fi ușor editate cu un PC. Pentru conectarea la PC este necesar un cablu USB.

Software opțional pentru comanda de la distanță RS-BA1

RS-BA1 opțional vă permite să utilizați IC-9100 dintr-o altă cameră utilizând rețeaua de domiciliu sau chiar dintr-o locație de la distanță de pe Internet. RS-BA1 are o latență redusă a vocii.

RS-BA1

RS-BA1 image

 

Lizibilitate superbă în banda VHF/UHF

IC-9100 oferă o sensibilitate excelentă a receptorului în benzile VHF/UHF, echivalentă cu modelul anterior dedicat VHF/UHF, IC-910H. DSP IF îmbunătățește foarte mult intermodulatiile și eliminarea zgomotului și oferă o lizibilitate mai bună decât IC-910H.

VHF/UHF band seisitivity

Unitatea pentru banda 1200MHz gata de instalat

Prin instalarea unității de bandă 1200MHz opțională UX-9100, puteți opera imediat pe banda 1200MHz. IC-9100 acoperă pe deplin benzile de radioamatori HF/50, 144, 430/440 și 1200MHz în moduri multiple.

UX-9100, 1200MHz band unit

Funcționarea în modul satelit

Modul satelit sincronizează frecvențele uplink (transmitere) și downlink (recepție) și urmărește frecvențele în același pas de acordare. Această funcție se potrivește atât sateliților normali, cât și celor în modul invers. Compensarea efectului Doppler poate fi efectuată cu ușurință. 20 de canale de memorie prin satelit stochează frecvențele, modurile și tonurile pentru setări rapide.

Opțional, modul D-STAR *DV

UT-121 opțional oferă modul D-STAR DV de comunicatie de voce digitală și a datelor cu viteză redusă. Legarea repetoarelor D-STAR pe Internet vă permite să comunicați practic oriunde. În plus față de banda 144MHz, 430/440MH și 1200MHz, modul D-STAR DV poate fi utilizat în modul simplex în banda de 28MHz și 50MHz.

 • Operarea modului D-STAR DR facilitează accesarea repetoarelor D-STAR
 • Funcții de raportare a poziției GPS (Receptorul GPS extern poate fi conectat prin conectorul de date 1. Datele de poziție pot fi introduse manual.)
 • Funcția de răspuns cu o singura atingere
 • Squelch semnal de apel digital
 • Inregistrare semnal de apel receptionat
 • Afișarea automată a mesajelor receptionate
  *Tehnologie digitală inteligentă pentru radioamatori

UT-121, D-STAR unit

Received GPS indication data example

Alte funcții VHF/UHF

 • Funcția VSC (Control Squelch voce)
 • Funcția AFC (modul FM/DV)
 • Codor și decodor CTCSS și DTCS
 • Priză de date 9600 b/s

Vedere din spate

Rear panel view

 

Brosura fixa radioamatori IC-9100

 

General

Frequency coverage*1 Rx
0.030–60.000MHz*2 136.000–174.000MHz*2
420.000–480.000MHz*2 1240.000–1320.000MHz*2*3Tx
1.800–1.999MHz 3.500–3.999MHz
5.255–5.405MHz*2 7.000–7.300MHz
10.100–10.150MHz 14.000–14.350MHz
18.068–18.168MHz 21.000–21.450MHz
24.890–24.990MHz 28.000–29.700MHz
50.000–54.000MHz 144.000–148.000MHz
430.000–450.000MHz 1240.000–1300.000MHz*3
Mode USB, LSB, CW, RTTY(FSK), FM, AM*4,
DV(with UT-121)
Number of channels 396 Ch*5 (99 Ch for each HF/50, 144, 430/440, 1200MHz band)
4 Call Ch*5 (1 Ch for each band)
24 Scan edges*5 (6 Ch for each band)
20 satellite and 50 GPS memories
Antenna connector HF/50MHz: SO-239(50Ω)×2
144MHz: SO-239(50Ω)
430/440MHz: Type-N(50Ω)
1200MHz: Type-N(50Ω) (With UX-9100)
Power supply requirement 13.8V DC ±15%
Temperature range 0°C to +50°C; +32°F to +122°F
Frequency stability Less than ±0.5ppm (0°C to +50°C)
Dimensions (W×H×D)
(projections not included)
315×116×343 mm;
12.4×4.57×13.5 in
Weight (approx.) IC-9100: 11kg; 24.3lb
UX-9100: 950g; 2.1lb

*1 Showing USA version, frequency coverage depends on version.
*2 Some frequency ranges are not guaranteed.
*3 With optional UX-9100
*4 Transmit HF/50MHz only. Cannot receive on 1200MHz band.
*5 With optional UX-9100. 

Transmitter

Output power SSB/CW/RTTY/FM/DV*1
HF/50MHz: 2–100W
144MHz: 2–100W
440MHz: 2–75W
1200MHz*2: 1–10WAM
HF/50MHz: 2–30W
Modulation system SSB:
Digital PSN modulationAM:
Digital Low power modulationFM:
Digital Phase modulationDV (With UT-121)
GMSK Digital Phase modulation
Spurious emission
(Unwanted emission)
1.8–29.7MHz: Less than -50dB
50,144MHz: Less than -63dB
430/440MHz: Less than -61.8dB
1200MHz: Less than -53dB (With UX-9100)
Carrier suppression More than 40dB
Unwanted sideband suppression More than 55dB

1200MHz: More than 40dB (With UX-9100)

Microphone impedance 600Ω (8-pin connector)

*1 With UT-121
*2 With UX-9100

Receiver

Intermediate frequencies HF/50MHz: 64.455MHz, 36kHz
144MHz: 10.850MHz, 36kHz
430/440MHz: 71.250MHz, 36kHz
1200MHz (With UX-9100): 243.950MHz, 10.950MHz, 36kHz
Sensitivity SSB/CW (10dB S/N)
1.8–29.9MHz: 0.16μV*1
50–54MHz: 0.13μV*2
144/440MHz: 0.11μV
1200MHz*3: 0.11μVAM (10dB S/N)
0.5–1.8MHz: 12.6μV*1
1.8–29.9MHz: 2.0μV*1
50–54MHz: 1.6μV*2
144/440MHz: 1.4μVFM (12dB SINAD)
28 –29.7MHz: 0.5μV*1
50–54MHz: 0.32μV*2
144/440MHz: 0.18μV
1200MHz*3: 0.18μVDV*4(1% BER)
28–29.7MHz: 1.0μV*1
50–54MHz: 0.63μV*2
144/440MHz: 0.35μV
1200MHz*3: 0.35μV
Squelch sensitivity
(threshold)
FM
HF: 0.3μV*1
50MHz: 0.3μV*2
144MHz: 0.18μV
440MHz: 0.18μV
1200MHz*3: 0.18μVSSB
HF: 5.6μV*1
50MHz: 5.6μV*2
144MHz: 1.0μV
440MHz: 1.0μV
1200MHz*3: 1.0μV
Selectivity SSB (BW: 2.4kHz, sharp)
More than 2.4kHz / –6dB
Less than 3.4kHz / –40dBCW (BW: 500Hz, sharp)
More than 500Hz / –6dB
Less than 700Hz / –40dBRTTY (BW: 500Hz, sharp)
More than 500Hz / –6dB
Less than 800Hz / –40dBAM (BW: 6kHz)
More than 6.0kHz / –6dB
Less than 10.0kHz / –40dBFM (BW: 15kHz)
More than 12.0kHz / –6dB
Less than 22.0kHz / –40dB

DV (with UT-121)
More than –50dB (12.5kHz spacing)

1200MHz (With UX-9100):
SSB, CW
More than 2.3kHz / –6dB

FM
More than 15.0kHz / –6dB

Spurious and image rejection ratio HF/50MHz: More than 70dB*5
144, 430/440MHz: More than 60dB
1200MHz: More than 50dB (With UX-9100)
Audio output power
(at 13.8V DC)
More than 2.0W at 10% distortion with an 8Ω load
EXT SP connector 2-conductor 3.5 (d) mm (1⁄4″) /8Ω

*1 Preamp-1 ON
*2 Preamp-2 ON
*3 With UX-9100
*4 With UT-121
*5 Except IF Through points on 50MHz band.

 

 

 

Opinii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Icom IC-9100”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *